BELGISCHE VERENIGING VOOR PSYCHOTHERAPIE vzwwww.abp-bvp.be

RKG – REGIONALE KWALITEITSGROEP – ANTWERPEN

Permanente Vorming Psychotherapie

De Regionale Kwaliteitsgroep Antwerpen van de ABP-BVP organiseert in samenwerking met de A.I.H.P. vzw (Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie vzw) een opleiding van 3 dagen met als thema:

DE INTEGRATIE VAN HARTCOHERENTIE IN DE PSYCHOTHERAPEUTISCHE PRAKTIJK – docent: PETER ROSVELDS

Met hartcoherentie kan je met een eenvoudige ademhalingstechniek beter met stress leren omgaan. Wanneer je hartcoherent bent, laat jouw hart aan je brein weten dat alles veilig en rustig is. Hartcoherentie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt succesvol ingezet bij o.a. burn-out, hyperventilatie, omgaan met angsten en overprikkeling en heeft daarom zijn plaats in psychotherapie.

In welke mate je cliënt hartcoherent is, kan je meten met biofeedbackapparatuur die je verbindt met je smartphone/tablet of PC. Je meet dan ook de hartritmevariabiliteit (HRV). Hoe hoger de hartritmevariabiliteit, hoe weerbaarder je cliënt is om met stress om te gaan.

De opleiding bestaat zowel uit theorie als praktijk. Je oefent zelf de techniek en daarnaast leer je hoe je de techniek best aan anderen kan aanleren.

Dag 1: Wat is hartcoherentie? – Leer werken met apps / adembegeleiders. – Wat is hyperventilatie? – Hoe herken je hyperventilatie? – Hoe motiveer je hyperventilanten om te oefenen?

Dag 2: Polyvagaal theorie. – Wat is HRV (Hartritmevariabiliteit)? – Mohawk of consciousness. – Leren voelen – wanneer pas je de techniek toe? – Werken met biofeedback.

Dag 3: Kennismaking met andere ademhalingstechnieken (Buteyko * duiken – Yoga – Wim Hoff) – Verschil tussen de technieken. – Wanneer welke techniek toepassen? – Memory reconsolidation. – Blind ademen. – Resonantie frequentie. – Hartcoherentie : van oefenen naar toepassen in het dagelijkse leven.

Voor wie: Psychotherapeuten in het werkveld of in opleiding of geïnteresseerden. De cursus vereist geen specifieke vooropleiding

Deze activiteit wordt door de ABP-BVP geaccrediteerd:

 • 2 punten – intervisie/intervision
 • 2 punten – supervisie/supervision
 • 18 punten – CPD – Continuous Professional Development 

 Na het volgen van deze 3 dagen ontvangt u een certificaat.

Deze activiteit vindt plaats in de opleidingslokalen van de AIHP vzw, Jacobslaan 86, 2980 Zoersel. Er worden u warme en koude dranken en versnaperingen aangeboden. Mogelijkheid tot bestellen van broodjes.

Data:

 • zaterdag 14/10/2023 van 10.00 – 16.00 u.
 • zaterdag 21/10/2023 van 10.00 – 16.00 u.
 • zaterdag 28/10/2023 van 10.00 – 16.00 u.

Deelname: 480 € (KMO-p subsidie mogelijk) – ons erkenningsnummer is KMO-p DV.O215675

Hartcoherentie Biofeedback toestel: 40 €

DEELNEMEN


 1. U vult dit formulier volledig in en verstuurt het.
 2. U ontvangt van ons een elektronische factuur.
 3. U wenst gebruik te maken van de KMO-p subsidie – Het erkenningsnummer van de AIHP vzw bij de pijler opleiding is: DV.O215675 (de O is een letter)
  1. U vraagt de KMO-p subsidie aan, uiterlijk 14 kalenderdagen na de eerste opleidingsdag.
  2. U stort (binnen de aangeboden tijd) uw deel in de virtuele KMO-p portefeuille.
  3. De overheid subsidieert bij tot het volledige bedrag.
  4. U stort het volledige bedrag door naar de AIHP met vermelding van uw factuurnummer.
 4. U wenst geen gebruik te maken van de KMO-p subsidie:
  1. U betaalt de factuur met vermelding van uw factuurnummer.

De kostprijs van een AIHP vzw opleiding is niet onderhevig aan de BTW. Indien u een KMO-p subsidie aanvraagt, vraagt u dit aan voor het volledige bedrag. Trek er geen BTW van af!

Centraal rekeningnummer van de AIHP vzw: BE97 9796 2119 2449ARSPBE22

INSCHRIJVINGSFORMULIER PERMANENTE VORMING PSYCHOTHERAPIE - AIHP KMO-P ERKENNINGSNUMMER DV.O215675