Terugbetaling psycholoog is een feit…

Terugbetaling goedgekeurd: voor 11 euro naar de psycholoog

 – Astrid Roelandt – Bron: Het Laatste Nieuws
De eerste stap naar de psycholoog kost vanaf dit najaar nog maximaal 11 euro, in plaats van gemiddeld 45 euro vandaag. Daarvoor zet het kernkabinet vandaag het licht op groen, zo weet Het Laatste Nieuws. Eerder kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al aan dat er een terugbetaling zou komen, maar nu is bepaald hoeveel en voor wie.

“Door een tussenkomst te voorzien, hopen we dat de stap naar een psycholoog minder groot wordt”, zegt minister De Block. “Uit onderzoek blijkt immers dat volwassenen nu jaren wachten om hulp te zoeken.”

De terugbetaling geldt voor volwassenen met matige, veelvoorkomende psychische problemen, zoals angststoornissen, depressie of alcoholverslaving. Maar ook wie zijn partner of kind verloor of een trauma opliep kan van de regeling gebruikmaken.

Wel is een voorschrift nodig van een huisdokter of psychiater. Dan heb je recht op vier sessies bij een psycholoog of orthopedagoog. Eventueel krijg je daarna nog vier extra sessies, opnieuw op doktersvoorschrift. Wil je nadien nog therapie, dan betaal je de volle pot.


AIHP:

  1. Psychotherapeuten worden voorlopig niet terugbetaald door het RIZIV. De ABP-BVP spant zich in om deze discriminatie, bij de overheid, aan de kaarten (en eventueel bij de Raad van State). Immers psychotherapeutische handelingen, verricht door de psycholoog, worden wel terugbetaald, dezelfde handelingen, verricht door een psychotherapeut, niet. Idem wat betreft de BTW vrijstelling.
  2. De AIHP ziet angststoornissen, depressie en alcoholverslaving NIET als matige psychische problemen! Ook het verlies van een kind kan o.i. niet onder matige psychische traumata worden gecatalogeerd!!!

Ph. Vrancken