rouwbegeleider

Jaaropleiding Integratieve Traumatherapie en Psychosomatologie

Wat is een trauma?

Het woord trauma is Grieks voor verwonding en verwijst naar zowel fysieke als psychische beschadigingen. Een trauma wordt vaak veroorzaakt door ernstige gebeurtenissen, zoals het verliezen van een naaste, (seksueel) misbruik, mishandeling, maar kan perfect optreden bij elke gebeurtenis die voor jou ingrijpend is.  

Wanneer we spreken over een psychische beschadiging, wordt dit ook wel een psychotrauma genoemd. Een psychotraumatherapeut, trauma coach of psychosomatoloog is dus iemand die deze trauma’s onderzoekt, behandelt en herstelt.

Wat is traumatherapie?

Traumatherapie of Psychosomatologie is integratieve psychotherapie waarbij de integratie van lichaam en geest centraal staan. In deze opleiding leren we via praktische technieken en tools (zoals EMDR, brainspotting, focusing, trauma sensitive yoga) psychosomatische stoornissen en klachten bij onszelf en onze cliënten te herstellen

Deze opleiding beoogt een grondige praktische en theoretische vorming in de traumatologie en traumatherapie, waarbij verschillende psychotherapeutische denkkaders geïntegreerd worden. Wie anderen wil helpen met traumatherapie moet eerst de eigen trauma’s in kaart kunnen brengen. We leren dus eerst onze eigen trauma’s te (h)erkennen om daarna onze kennis en ervaringen over te dragen aan onze cliënten.

De opleiding duurt één jaar met 14 vaste lesdagen in AIHP Oost-Vlaanderen (Frans De Potterstraat 12, 9840 De Pinte) op maandagen van 9u30 tot 17 u.

Voor wie?

We focusen ons vooral op therapeuten, psychologen, coaches in het werkveld of in opleiding, maar de opleiding is toegankelijk voor iedereen die zichzelf en anderen wil helpen met psychotraumatherapie.

Wij besteden ook veel aandacht aan de werkelijke motivatie en interesse van de kandidaat-deelnemers. Voor een kennismakingsgesprek of meer inlichtingen kan u dus steeds terecht bij de lesverantwoordelijke Didier Vanhee

Wegens groot succes, starten we met een 2e groep op woensdagen. Bekijk alle info hieronder!

Wat leren we?

Deze opleiding beoogt een grondige praktische en theoretische vorming in de traumatologie en traumatherapie, waarbij verschillende psychotherapeutische denkkaders geïntegreerd worden.

Waar baseren we ons op?

Deze opleiding houdt rekening met de recentste neuropsychologische en fysiologische  wetenschappelijke vaststellingen. Hierbij is vooral de impact van trauma en gehechtheid op ons functioneren duidelijk geworden. Vandaar dat we vanuit onze opleiding ijveren voor gezondheidszorg met voldoende aandacht voor trauma-geïnformeerde interventies en diagnosestellingen. We zorgen voor de diepste betekenis van integratie van de verschillende therapeutische stromingen. Zo wordt het stimuleren van de integratie van lichaam en geest bij onze cliënten de belangrijkste opgave van de toekomstige psychotherapeuten.

Welke technieken leren we aan?

In deze opleiding leren we onze cliënten zelfredzaam te zijn via interventietechnieken zoals trauma-sensitieve yoga, ademhalingstechnieken, toegankelijke vormen van aandachtsmeditatie, wandelmeditatie, brainspotting, EMDR

De verbinding met het lichaam herstellen, zorgt voor een betere verbinding met jezelf en anderen.

 • Inleiding tot de psychotraumatologie, uitzetten van een werkbaar kader
 • Aanleren en inoefenen van stabilisatietechnieken
 • Focusing
 • EMDR
 • Aanpak van gehechtheidsproblemen vanuit fasegerichte visie,
 • Angstmanagement
 • Brainspotting
 • Stressreducerende technieken
 • Uitgebreide verdere praktische oefeningen en toepassingen in de traumagerelateerde gezondheidszorg.
 • Studie van de organische aspecten van de psychosomatiek, fysiologie, interactieve inspiratiemomenten, aanleren van lichaamsgerichte therapeutische interventies (verbinding lichaam-geest)
 • Trauma-sensitieve yoga
 • Wandelmeditatie
 • Toegankelijke vormen van aandachtmeditatie, EMDR (toepassing in de psychosomatiek), casusbesprekingen,…

Allereerst worden de deelnemers intensief gevormd via theoretische en ervaringsgerichte seminaries en via workshops waarin technieken en vaardigheden getraind worden. Andere onderdelen zijn individuele, zelfstandige opdrachten en intervisies. Dus een degelijke theoretische scholing, aangevuld met praktische oefeningen en casusbesprekingen.

Cursisten die geïnteresseerd zijn in een getuigschrift ‘Integratief traumatherapeut - psychosomatoloog’ moeten in het kader van hun praktijkstage een stageverslag afleveren en een aantal supervisies doen bij één van de lesgevers (min. 10 sessies).

Prijs

€2.350 - middels KMO portefeuille krijgt u tot 30% terugbetaald

Locatie

AIHP Oost-Vlaanderen

Frans De Potterstraat 23, 9840 De Pinte

Lesdagen

Wegens groot succes starten we dit jaar met 2 groepen:

Groep 1 (volzet):

De lessen gaan door op maandagen van 9u30 tot 17u. 


GROEP 2:

De lessen gaan door op woensdagen van 9u30 tot 17u

 

Les

Datum

Docent

1

27 oktober 2021 – Inleiding trauma

Didier

2

10 november 2021 - Stabilisatietechnieken

Tanja

3

24 november 2021 – Gehechtheid en lichaam

Didier

4

15 december 2021 – Fysiologie – Neurologie – ABC van ontstressen

Evi Debruyne

5

12 januari 2022 – Orthomoleculaire aanpak en voeding

Els Cornelis

6

26 januari 2022 – Focusing + praktijk

Didier

7

09 februari 2022 – Stabilisatietechnieken 2 + Hartcoherentie

Tanja

8

09 maart 2022– EMDR 1

Didier

9

30 maart 2022 – TRE + EFT

Tanja

 

23 april 2022 – Jaarlijks symposium

 

10

27 april 2022 – EMDR 2

Didier

11

11 mei 2022 - Brainspotting

Barbara

Van Gogh

12

25 mei 2022 – Traumasensitieve yoga + wandeltherapie

Tanja

13

15 juni 2022 – Herhaling kader + Praktische oefeningen

Didier

14

14 september 2022 - Eindwerken

Didier

INSCHRIJVEN

"Never stop learning, because life never stops teaching"

Schrijf in

*Geen vooraf betaling nodig *Beperkte plaatsen beschikbaar

Docent

Didier Vanhee

Tel: +32 496/84.54.71
E-mail: vanheedidier@gmail.com