RKG – REGIONALE KWALITEITSGROEP ANTWERPEN

AIHP – Hoge Dreef 96, 2980 Zoersel – maandag 16/09/2019 – 19.30 – 22.00 u.

Alcohol, middelengebruik, een genot, gewoonte of verslaving? Het kan iedereen overkomen… ook jou, als arts, (psycho)therapeut, hulpverlener,…

Verslavingen komen in elke tijdsperiode en op elke plaats voor. Het zijn grote problemen, die met de menselijke natuur verbonden lijken te zijn. Dat bijna 20% van de Belgen ooit met verslaving te kampen krijgt, bewijst dat het probleem groot is.

Het is erg lastig om er weer vanaf te komen. Beter worden, doe je door slimmer te worden dan het verslavingsmechanisme, niet door sterker te willen zijn dan het product. Verslaving is nl. een (chronische en progressieve) hersenziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verslaving erfelijk is maar ook als verslaving niet voorkomt in jouw familie kan het zijn dat je verslaafd raakt, omdat invloeden uit de omgeving een sterke rol spelen in de vatbaarheid.

Overmatig gebruik van bijvoorbeeld alcohol tast de hersenstructuur aan, waardoor denken en gedrag op langere termijn verstoord worden. Dit resulteert in meer dwangmatig en impulsief gedrag, ook op andere gebieden, zoals nog meer werken, enz..

Een glaasje cava als aperitief, een paar pintjes op café, een wijntje tijdens het eten. Het drinken van alcohol wordt gezien als gezellig en daardoor is het sociaal acceptabel. Juist om die reden valt alcoholmisbruik niet meteen op. Bij misbruik/verslaving is ‘willen’ drinken veranderd in ‘moeten’ drinken en je voelt je niet meer prettig zonder. Gewoontes kunnen zomaar even een eigen leven gaan leiden, dan loopt het uit de hand en wordt het zelfs lastig. De nadelen worden groter dan de voordelen. Een diepgewortelde gewoonte veranderen gaat niet zomaar vanzelf, dat vraagt een grote inspanning, veel aandacht, pure wilskracht.

Deze info-avond is specifiek gericht naar artsen, (psycho)therapeuten, psychologen en andere zorgverleners.

Wat zijn de kenmerken als we spreken over een echte verslaving? Wat is het verschil tussen alcoholgebruik, misbruik en verslaving? Hoe wordt het ene het andere? Waarom zijn we vatbaar? Wat kan je (zelf) doen?

AIHP vzw – Hoge Dreef 96, 2980 Zoersel – maandagavond 16 september 2019 – 19.30 tot 22.00 u.

Accreditatie voor artsen aangevraagd. Psychotherapeuten: 1 supervisievoucher – ABP-BVP accreditatie: 1 supervisie-uur, 3 intervisie-uren, 3 u. GKP

 Lieve Van Beeck – Integratief Psychotherapeut

DEELNAMEFORMULIER