ECP AANVRAAG PROCEDURE

Via de European Association for Psychotherapy kunt u in aanmerking komen voor het Europees Certificaat Psychotherapie.

Het ECP wordt in de meeste Europese landen erkend en behandelingen door een ECP-psychotherapeut geven, in vele Europese landen, vaak toegang tot verhoogde terugbetaling voor cliënten. Ook de Belgische Vereniging voor Psychotherapie vzw ijvert bij zowel de ziektezorgverzekeringen als bij de federale politici, om het ECP als selectiecriterium te introduceren. ECP aanvragers dienen aan vele Europese criteria en richtlijnen te voldoen op vlak van opleiding, intervisies, supervisies en voortdurende persoonlijke ontwikkeling (CPD – Continuous Professional Development).

De opleiding psychotherapie die de AIHP aanbiedt, is volledig conform met deze Europese vereisten. De AIHP heeft dan ook de Europese status van E.A.P.T.I. (European Accredited Psychotherapy Training Institute – Europees Geaccrediteerd Opleidingscentrum) waardoor onze afgestudeerde psychotherapeuten rechtstreeks hun ECP kunnen aanvragen, zonder een lange aanvraagprocedure (2 jaar) en individuele auditeringen te moeten doorstaan.

Procedure: DOWNLOAD HIER ALLE DOCUMENTEN

Download onderstaande documenten naar je computer. U zult zien dat de AIHP al het grootste deel voor je heeft ingevuld, dit om de uniformiteit van de aanvragen te waarborgen:

ECP 01 – Individual Form
ECP 02 – CV for ECP Direct Award
ECP 03 – Practitioner Registration Form

Vul bij het document ECP 01 je naam in bij Name of Practitioner en vul in het vak ernaast je adres in; druk af.
Vul bij het document ECP 02 volgende luiken in: 1.1. t.e.m. 1.6. – 2. – 5.2. – 7. – dateer; druk af en onderteken.
Vul bij het document ECP 03 volgende luiken in: 1.- 3. – 4. – 5. – 6. – 7./8. – 9. – 17. – 18.
Kleef een ‘goede’ pasfoto op het eerste blad, deze foto wordt gescand voor de EAP website – dateer; druk af en onderteken.

Maak een kopie van uw diploma (of vraag uw vestigingsverantwoordelijke een attest in afwachting van het diploma) en identiteitskaart (voor en achter).

Stuur het geheel per post (geen scans mailen aub) op naar: Philippe Vrancken – AIHP vzw – Hoge Dreef 96 – 2980 Zoersel. De AIHP vzw behandelt uw dossier en stuurt het door naar EAP – Wenen, Oostenrijk.

Financiële verplichtingen aangaande het ECP: zie Direct-Award-Procedure

De EAP vraagt volgende fees voor een ECP-certificaat: 200 € application fee (éénmalig); dit bedrag wordt als volgt verdeeld: 50% gaat naar EAP, 20% naar het EAPTI, 15% naar de NAO en 15% naar de EWAO. 

Wacht met betalen! Bij ontvangst van uw dossier, sturen wij u een factuur ten bedrage van 200 €. (Over dit bedrag is geen KMO-p subsidie mogelijk. U kunt dit bedrag wel integraal als beroepskost inbrengen.)

ECP houders worden door de EAP verplicht om lid te zijn bij hun nationale koepel (Belgische Vereniging voor Psychotherapie). heden bedraagt dit lidmaatschap 55 €. De Belgische Vereniging voor Psychotherapie zal u hiervoor uitnodigen.

U dient voor de EAP te voldoen aan de criteria van het CPD – Continuing Professional Development (cfr. ECP 03 appendix)

België kent al meer dan 250 ECP houders waaronder enkele prominente professoren, zie: https://www.europsyche.org/ecp

ECP 1