Curriculum opleiding Psychotherapie

Klik onderaan voor een overzicht van het curriculum van de vierjarige opleiding psychotherapie.

De AIHP heeft in de loop van de jaren haar traject aangepast aan de criteria van de EAP (European Association for Psychotherapy) om te voldoen aan de ECP-norm (European Certificate for Psychotherapy). Even wat verduidelijking:

Het volledige curriculum omvat 120 ECTS (European Credit Tranfer and Accumulation System: de vroegere studiepunten), dit staat equivalent voor een overgang van EQF 6 naar EQF 7. Een psychotherapie opleiding kan dus worden aanzien als een Master opleiding, maar over 4 academiejaren in plaats van over 2.

  • EQF 6 = Professionele Bachelor en Academische Bachelor, ofwel 3 academiejaren van elk 60 ECTS (totaal 180)
  • EQF 7 = Master, ofwel 2 academiejaren van elk 60 ECTS (totaal 120); een totale opleiding tot Master omvat dus 300 ECTS
  • ter info: EQF 8 = het hoogst haalbare in een studie, nl. Doctor (Doctoraat) of PhD

Omrekening van ECTS (studiepunten) naar Studie Belasting Uren (SBU) = 1/28:

ECTS zijn niet enkel contacturen. Een vak van bv. 4 ECTS, bedraagt 4 x 28 = 112 SBU. D.w.z. dat je 112 uren nog hebt om het vak volledig af te werken, inclusief contacturen, studie, taken, literatuurstudie en examen. De omzetting 1/28 is een Europees gemiddelde. In sommige landen ligt het lager (1/25), in sommige hoger (1/32). De AIHP neemt hiervan het gemiddelde.

Curriculum uitgezet in ECTS (vroegere studiepunten) per leerlijn