Integratieve Constitutionele Psychologie

Help, waarom reageer ik zo?

Aantal dagen: 10

Info:

Tijdens ons foetale ontwikkeling ontstaan al ons organen uit drie kiembladeren: het ectoderm, het entoderm en het mesoderm. 

Het ectoderm zal ontstaan geven aan de huid (ook slijmvliezen) en aan ons zenuwstelsel (ook ons zintuigen) en dient als relatieorgaan met de buitenwereld.

Het entoderm zal ontstaan geven aan de spijsverteringsorganen: lever, farynx, luchtwegen en longen, blaas, urethra….en heeft vnl. een voedingsfunctie.

Het mesoderm zal ontstaan geven aan bind- en steunweefsels, namelijk: bot, beenmerg, spierweefsel, lymfeweefsel, kraakbeen, vetweefsel, bloedvaten en bloedcellen . Maar ook het endometrium van de uterus, het epitheel van de vagina en het slijmvlies van de blaas.

Deze drie kiembladeren kunnen zich harmonisch ontwikkelen en dan geven ze een weinig voorkomende typologie: de Sulfurische, waar alles in perfecte harmonie aanwezig is zowel mentaal als fysisch. Harmonieuze lichaamsbouw en evenwichtige persoonlijkheid. Eerder extrovert en optimist. Groot uithoudingsvermogen door een perfect evenwicht tussen schildklier (actie) en bijnier (rust) Ook evenwicht tussen dopamine en serotonine.

Er kan een overontwikkeling zijn van het ectoderm, met automatisch een mindere ontwikkeling van entoderm en mesoderm,  die ontstaan geeft aan het fosforische type. Zeer extrovert met  overgevoelige zintuigen (men vindt hier veel artiesten, mannequins, schilders, muzikanten..) zeer spontaan, zeer ontvlambaar, uiterst intuïtief. Maar blijven zeer oppervlakkig en zijn vlug moe. Men heeft hier een zwakke bijnier met overgevoeligheid voor geagiteerde depressies met suïcide gevaar en voor burn-out (bijnier), allergieën en auto-immuunziekten

Bij overontwikkeling van het entoderm heeft men het carbonische type. De carbonieker is traag, fysisch en psychisch, ééntonig. Lijdt gemakkelijk aan “idées fixes”. Houdt langer stand aan stress dan de fosforieker maar “kraakt” plots. Deze is klein van gestalte en zet uit in de breedte.

We zullen ook de problemen bekijken die ontstaan binnen de systemische psychologie als bijv. een introverte materialistische carbonische vader een kind moet opvoeden die fosforisch is (zoals de moeder) en die wil acteur of zanger worden waar iedereen bij de vader boekhouder of magistraat was.

De insteek van deze opleiding is gericht op een multidisciplinaire aanpak. U krijgt op een integratieve manier informatie over embryologie, psyché, zenuwstelsel, hormonen en hun invloed op psyché en immuunsysteem. 

Het doel van de cursus is om die verschillende types gemakkelijk te leren herkennen op uitwendige kenmerken. Voor ieder type zullen we beschrijven hoe ze reageren als kind, puber, volwassene. Welke invloed de typologie heeft op hun relaties. Hoe ze verouderen en welke psychische problemen ze ontwikkelen en natuurlijk hoe we deze best kunnen aanpakken volgens hun typologie.

Inhoud

  • Evolutie van de foetus en zijn kiembladeren
  • Constitutie: invloed van milieu, epigenetica
  • Toegepaste fysiologie: handhaven van homeostase, sleutel tot fysische en psychische gezondheid
  • Geïntegreerde Psychofysiologische technieken in functie van de constitutie bij stress en trauma
  • Omkering van de psychosomatische proces in de klinische praktijk
  • De kracht van Placebo en Nocebo: Klinisch gebruik en misbruik
  • De helende crisis en de omkering van de ziekte
  • Chronische Stress en Presomatische Syndromen volgens de constitutie
  • Somato-emotionele technieken 

Locatie: Deze opleiding gaat door in Marathonstraat 3, 9000 Gent (op wandelafstand van het Sint-Pietersstation)

Data en Prijs: nieuwe data nog te plannen

1750 € (KMO-p 30% subsidie mogelijk)

Inschrijvingen en inlichtingenBuyst Tanja, 0477/55 65 36

Info rond inhoud: Jacques Deneef (arts en homeopaat), 0476/43 01 45 – janaor@telenet.be